Osteopathie
Edith Miedema - Hollaar

D.O. - M.R.O.
Prauwstraat 6
5237 PL 's-Hertogenbosch

 

T (073) 644 15 80
E info@osteopathie-denbosch.com

 

Contact contact
Routebeschrijving routebeschrijving

osteopathie

historie

De historie van de Osteopathie gaat ruim een eeuw terug en is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Andrew T. Still (1828-1917). Hij combineerde zijn medische kennis met eigen inzichten. Één van zijn inzichten was dat alle lichaamsweefsels een mate van beweging moeten vertonen en dat verlies van beweeglijkheid nadelige invloed heeft op de gezondheid. Hij ontwikkelde een manier om met zijn handen weefsels met verminderde beweeglijkheid in het lichaam te kunnen opsporen. Met specifieke handelingen herstelde hij die beweeglijkheid, om zo een genezend effect op het lichaam uit te oefenen. Deze behandelwijze was toen revolutionair.

In 1891 zette hij 'The American School of Osteopathy' op wat het startsein was voor een verdere ontwikkeling van de osteopathie. In de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk is osteopathie inmiddels een erkende vorm van gezondheidszorg geworden.

In Nederland is deze vorm van geneeskunde nog relatief jong: de eerste osteopaten vestigden zich in 1985 in Nederland. In 1987 is de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie opgericht, gevolgd door het Nederlands Register voor Osteopathie in 1989.

De laatste tien jaar raakt osteopathie ook in Nederland steeds meer bekend. Op dit moment wordt in Nederland osteopathie door zorgverzekeraars nog gezien als een alternatieve behandelwijze. De Nederlandse Vereniging voor Osteopaten maakt zich hard voor de erkenning van osteopathie als reguliere geneeskunde in Nederland. Binnenkort wordt het Nederlandse Register voor Osteopathie bijgeschreven in het keurmerkregister van VWS.

osteopathie

Osteopathie is veilige geneeskunde gericht op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen in het lichaam die klachten veroorzaken.

Alle systemen in het lichaam werken mee om het gezond te houden of om een ziekte te lijf te gaan. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest. Een osteopaat benadert het lichaam daarom als één geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Osteopathie is een veilige behandelmethode, die gebaseerd is op principes uit embryologie, fysiologie, anatomie en neurologie. De osteopaat behandelt ook kinderen, baby’s en zwangere vrouwen.

de osteopaat

In Nederland zijn momenteel ongeveer 400 geregistreerde osteopaten werkzaam. Een osteopaat is opgeleid tot fysiotherapeut of basisarts en heeft daarna een vijfjarige beroepsopleiding osteopathie afgerond. Alleen osteopaten geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie zijn erkende osteopaten en mogen zich D.O.-M.R.O. noemen. Osteopaten zijn ook geregistreerd bij het Nederlandse Register voor Osteopathie.

Een osteopaat is geen vervanger voor de huisarts of specialist, maar werkt juist samen met deze personen. Wanneer een osteopaat de klachten niet kan behandelen zal de client doorverwezen worden naar een huisarts of specialist.

Tijdens een behandeling werkt een osteopaat uitsluitend met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij/zij maakt los wat los moet zitten en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Een osteopaat maakt onderscheid in drie verschillende bewegende systemen in het lichaam.

  • het bewegingsapparaat; bestaat uit botten, gewrichten en spieren
  • het orgaansysteem; organen en omringende vliezen, bloedvaten en het lymfestelsel
  • het craniosacrale systeem; schedelbotten, wervelkolom, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie

Het onderzoek tijdens de eerste afspraken is gericht op beweeglijkheid. Door allerlei verschillende oorzaken kan die verstoord zijn geraakt. Tijdens de behandeling herstelt de osteopaat die oorspronkelijke beweeglijkheid met zachte, doelgerichte handgrepen. Daardoor kan het natuurlijk genezingsproces op gang komen.